Rädda Mohamed Lamine Haddis liv!

2021 vädjade Mohamed Lamines mor för sin son.

Mohamed Lamine Haddi är en västsaharisk aktivist som sitter fängslad i ett marockanskt fängelse sedan 2010. Han är dömd till 25 års fängelse anklagad för att tillhöra en kriminell grupp och vara skyldig till flera personers skador och död I samband med att protestlägret Gdeim Izik stormades av marockansk polis. Han dömdes på grund av uttalanden som han gjort under tortyr.

Nu vädjar the League for the protection of Saharawi prisoners in Moroccan prisons till olika FN-organ  att rädda Mohameds liv.

Marocko håller långsamt på att ta död på Mohamed Lamine Haddi, skriver organisationen I brevet till bland andra FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd.

Sedan 2017 sitter han  isolerad i fängelset Tiflit 2 utan medicinsk vård I norra Marocko 120 mil från sin familj.

Mohamed har hungerstrejkat flera gånger I protest mot de omänskliga förhållandena I fängelset. 2021 tvångsmatades han till slut av sina fångvakter efter att han beslutat att hungerstrejka till döds. När hans mor dessförinnan tog sig 120 mil för att besöka sin son för en sista gång och fängelseledningen ändå vägrade henne besöket, fick detta publicitet.

I augusti 2023 startade Mohamed ännu en hungerstrejk för att få vård för alla sina skador efter tortyr och misshandel.

2022 inledde Amnesty International en Urgent Action för Mohamed Lamine efter att han åter misshandlats av vakter, placerats I en cell på 2 kvadratmeter I mörker under en vecka och inte längre fick ha kontakt med sin familj som straff för att information om hans situation spridits.

Amnesty International har flera gånger uppmärksammat situationen för alla de 19  så kallade Gdeim Izik-fångarna, varav några dömts till livstids fängelse.

Marockos FN-ambassadör Omar Hilale förnekade hösten 2022 att de 19 Gdeim Izik- fångarna skulle ha behandlats på något sätt dåligt.

Läs också: Rädda min son! från 2021